BILL CLIFTON, RED RECTOR & ART STAMPER – LIVE IN HOLLAND

Artiest info
Website
facebook
Label: Strictly Country Records
distr.: Sonic Rendezvous

“Live In Holland” is een splinternieuwe plaat waarop opgenomen liveoptredens staan die al 35 jaar geleden in 1987 hebben plaatsgevonden in het kleine dorpje Klazienaveen, een deelgemeente van Emmen in de provincie Drenthe en in Hoorn in het Noord-Hollandse regio West-Friesland. Het album is de registratie van twee concerten die daar toen werden gegeven door de Amerikaanse bluegrassartiest Bill Clifton, een gitaar en autoharp spelende muzikant die in 1932 geboren werd in Riderwood, Maryland en momenteel dus de gezegende leeftijd van 92 jaar heeft bereikt in Virginia waar hij sinds 1978 woont. In zijn zeven decennia lange carrière heeft Bill Clifton vanaf 1952 in totaal een 25-tal albums uitgebracht.

Bij deze shows in Nederland werd hij bijgestaan door mandolinespeler Red Rector, afkomstig uit North Carolina en zijn carrière beleefd hebbend in Tennessee en door de ‘Appalachian Style’-fiddler Art Stamper uit Kentucky. Beide muzikanten zijn respectievelijk in 1990 op 61-jarige leeftijd en op 72-jarige leeftijd in 2005 overleden. Maar op het album “Live In Holland” doen ze allebei nog hun uiterste best in de begeleiding bij in totaal 22 nummers die Bill Clifton heeft gespeeld. Daarbij zijn er heel wat folk-, country- en bluegrasstraditionals en één enkel zelfgeschreven liedje “Tea At Half-Five”.

Op de hier toegevoegde audiovideo’s kunt u het trio aan het werk horen in de songs” Kitty And I” van ‘Joe & Jeanette Carter’ uit 1966 en “East Tennessee Blues”, geschreven door Charlie Bowman en in 1926 op plaat gezet door ‘The Hillbillies’. Andere ietwat bekende gecoverde liedjes op de toenmalige tracklijst zijn Woody Guthrie’s “She’s My Curly-Headed Baby” dat in 1961 werd opgenomen door Cisco Houston, “Somebody Is Waiting For You” van Jimmy O’Neal, “McKinley’s March” van ‘Bill Monroe & The Blue Grass Boys’ uit 1970, “White Dove” van ‘The Stanley Brothers’ uit 1949 en de stokoude traditionals “A Beautiful Life” en “Amazing Grace”.

Bill Clifton werd nog tijdens zijn leven in 2008 opgenomen in de ‘International Bluegrass Music Association’s Hall Of Fame’, een eer die vele muzikanten meestal pas te beurt valt na hun overlijden. Hij kan daar intussen al gedurende 15 jaar van genieten en dat is hem als hoogbejaarde muzikant tenvolle gegund. Dit livealbum is pure nostalgie voor wie van country- en bluegrassmuziek houdt en zal als dusdanig op veel bijval kunnen genieten bij de talrijke fans van dit muziekgenre.

(valsam)